Μια συζήτηση για τον καρκίνο με τον ογκολόγο Ηλία Αθανασιάδη

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη στον Αντώνη Παγκράτη, με τίτλο «Μια συζήτηση για τον καρκίνο με τον ογκολόγο Ηλία Αθανασιάδη – Η φύση της “κακοήθειας” και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη», που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice, στις 30/01/2023.

Ο ιστός του καρκίνου αποτελείται από κακοήθη κύτταρα που το γονιδίωμα τους είναι ίδιο με αυτό του ανθρώπου, του ξενιστή, με κάποιες προσθήκες ή αλλαγές. Το DNA τους είναι ανθρώπινο και η έκφρασή τους είναι ανθρώπινη, ίδια με τον οργανισμό που συμβιώνουν μαζί του. Διότι καρκίνος αναπτύσσεται και σε άλλους ζώντες οργανισμούς. Τα δικά μας κύτταρα είναι παραλλαγμένα έτσι ώστε να μην υπακούουν στα συστήματα ελέγχου που ρυθμίζουν την ομοιοστασία. Ο καρκίνος σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος θα είχε αναγνωρισθεί σαν ξένο σώμα και θα είχε απορριφθεί. Άρα, η εξέλιξή του βασίζεται στο ότι κατά τη μακρά πορεία της καρκινογένεσης χάνονται οι μηχανισμοί ανοσοεπαγρύπνισης που διαχωρίζουν το ίδιον από το ξένιον. Η απώλεια αυτού του μηχανισμού ελέγχου είναι βασικό στοιχείο της βιολογικής ταυτότητας του καρκίνου (Hallmark of Cancer).

Πώς μετεγκαθίσταται; Πώς μεθίσταται; Πώς πάει από το ένα σημείο στο άλλο;

Μόλις εμφανιστεί, δημιουργεί τις συνθήκες που του επιτρέπουν να δημιουργήσει νέες εστίες που έχουν κακοήθη κύτταρα και υποστηρικτικό στρώμα. Άρα είναι ιστός που αναπτύσσεται σε διαφορετική ανατομική περιοχή από το όργανο προέλευσης, είναι μια μετάσταση. Είναι εντυπωσιακό ότι πριν από την εμφάνιση της μεταστατικής εστίας οργανώνονται οι συνθήκες στο όργανο που θα εγκατασταθεί η μετάσταση. Το εξωκυττάριο διάστημα που ονομάζεται στρώμα μετατρέπεται σε περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη καρκίνου με εξασθένιση των μηχανισμών ανοσοεπαγρύπνισης. Αρκετό καιρό πριν από τη μετάσταση εμφανίζονται στην κυκλοφορία καρκινικά κύτταρα ή θραύσματα του γενετικού υλικού του όγκου (cell free tumor DNA) που προμηνύουν τη μετάσταση. Αποτελούν αντικείμενο έντονης επιστημονικής μελέτης και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξελισσόμενη βιολογία του καρκίνου, όπως και νέους στόχους θεραπείας.

Έχουμε πολλά καλά να κάνουμε και ωριμάζοντας μαθαίνουμε περισσότερα. Προστατεύουμε το σώμα μας από καταστροφικές επιδράσεις και τη ζωή μας από τοξικά περιβάλλοντα. Επικοινωνούμε με το σώμα μας και καταλαβαίνουμε τι πραγματικά χρειάζεται. Το υποστηρίζουμε με σωστή διατροφή, ανανεωτικό ύπνο και σταθερούς κιρκάδιους ρυθμούς. Η γαλήνη, η προσφορά, η αναζήτηση της ευδαιμονίας προσφέρουν ισορροπία. Η συνταγή για τον καθένα είναι διαφορετική.

Πώς μας βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου;

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει κάποιος να εργαστεί σοβαρά γύρω από τη σωματική του υγεία και τη σταθερότητα για να διατηρήσει την ομοιοστασία του ελεύθερος από νοσηρότητες ως ενήλικος. Σταθερό βάρος, κίνηση, αθλητικότητα, αποφυγή τοξικών ουσιών –όπως το κάπνισμα που ήταν το υγειονομικό ατύχημα του εικοστού αιώνα– ηρεμία και γαλήνη, σταθερός ύπνος. Πέρα από την προσωπική μας στάση, η προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, η δημιουργία πόλεων με προτεραιότητα την υγεία των πολιτών. Όλα αυτά ενισχύονται με συνειδητές επιλογές στην πολιτική της υγείας πέρα από δεσμεύσεις και στερεότυπα του παρελθόντος.

Παθαίνεις τον καρκίνο. Τι σε συμβουλεύει η συνείδησή σου;

Με σωστή φροντίδα οι ασθενείς με καρκίνο κινητοποιούν τις δυνάμεις τους και με τη βοήθεια της θεραπείας αναπτύσσουν αρετές που δεν είχαν φανταστεί ότι είχαν. Η καλή υγεία των ανθρώπων μέχρι την ημέρα που αναπτύσσουν έναν καρκίνο, δίνει κατά κανόνα καλύτερη πορεία από αυτούς που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι με υποβαθμισμένη υγεία για διαφόρους λόγους. Σίγουρα πρέπει να εμπιστευτείς την επιστήμη, με άλλα λόγια τη συνείδησή σου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Author Info

S k