Ο βασικός σκοπός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να είναι το όφελος για τον ίδιο τον ασθενή

«Η φαρμακευτική πολιτική και τα ηθικά ζητήματα πρόσβασης των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες, από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας» ήταν το θέμα της ομιλίας του Ογκολόγου-Παθολόγου, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Ηλία Αθανασιάδη, στο 2ο «Evidence Based Healthcare Conference».
Το συνέδριο που φέτος είχε θέμα “Φάρμακο και τιμολογιακή πολιτική – Η ευαίσθητη σχέση κόστους – αποτελέσματος – ασθενή” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου από το DailyPharmaNews.gr με την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και συλλόγων ασθενών για τον καρκίνο.
Στο συνέδριο, όπου συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτείας από το χώρο της υγείας καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες της υγείας, τονίστηκε ότι ο βασικός σκοπός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να είναι το όφελος για τον ίδιο τον ασθενή. Οικονομικά επιτυχημένη είναι μια πολιτική που αποδίδει όφελος στον τελικό αποδέκτη και το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός μίας σωστής στρατηγικής για την υγεία.
Όπως τόνισε ο κ. Η. Αθανασιάδης, στην πράξη δεν κερδίζεις κάτι απλώς ελαττώνοντας το κόστος. Κερδίζεις, κυρίως, μεγιστοποιώντας την απόδοση αυτών που κάνεις. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, το θέμα είναι η αξία (value) που παίρνεις ως κοινωνία από τα χρήματα που επενδύεις και η αξία ορίζεται ως το όφελος που λαμβάνει ο ασθενής διαιρούμενο δια του κόστους.
«Η απόδοση βελτιστοποιείται όταν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, όταν ο ασθενής λαμβάνει φροντίδα σε ένα περιβάλλον και σε ένα χώρο που διαθέτει τους ειδικούς, την υποστήριξη και την τεχνολογία, χαρακτηριστικά που μεγιστοποιούν την απόδοση. Χωρίς υποδομές, ακόμα και αν το σύστημα παρέχει όλα τα «ακριβά» φάρμακα, το όφελος δεν είναι ανάλογο του κόστους», υπογράμμισε ο κ. Η. Αθανασιάδης, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο ῾῾Annals Oncology῾῾, σε χώρες με χαμηλές υποδομές, ή σε χώρες που έχουν δοκιμαστεί από τη κρίση, όπως η Ελλάδα, τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία δεν αποδίδουν, εξαιτίας των ελλειμματικών υποδομών και των υποστελεχωμένων νοσοκομείων.
«Οι ασθενείς μας έχουν μεγάλη αγωνία και ανασφάλεια για το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες τους και περιορίζουν τα έξοδά τους» σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης. «Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ΝΑ Ασία, ένας ασθενής με διάγνωση καρκίνου έχει πιθανότητα, περίπου 48% στο επόμενο χρόνο να πέσει θύμα «οικονομικής καταστροφής», δηλαδή να έχει μεγάλη απώλεια οικογενειακού εισοδήματος», συμπλήρωσε ο κ. Η. Αθανασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη επένδυσης σε υποδομές, σε επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων γιατρών και νοσηλευτών σε κάθε νοσοκομείο ενώ η ογκολογική φροντίδα είναι σημαντικό να παρέχεται σε μεγάλα ογκολογικά κέντρα, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε οργανωμένη φροντίδα από όλες τις ειδικότητες σε υψηλό επίπεδο. «Οι Γάλλοι, όταν σχεδίασαν το Πρόγραμμα για την Υγείας τους προγραμμάτισαν για κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ένα μεγάλο ογκολογικό κέντρο, που θα εξασφάλιζε την πρόσβαση του ασθενούς, την οργανωμένη φροντίδα και την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες», συμπλήρωσε ο κ. Η. Αθανασιάδης.
«Επίσης, είναι απαραίτητο να οργανωθούν τα Tumor Registries, ώστε να έχουμε τη στοιχειώδη πληροφορία, δηλαδή πόσους ασθενείς φροντίζουμε από κάθε νόσο και ποιο είναι το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας που κάνουμε. Σκοπός είναι να αναγνωρίσουμε τα εμπόδια για την παροχή άριστης ιατρικής φροντίδας και να βελτιώσουμε την απόδοση της ανθρώπινης και χρηματικής επένδυσης στην ογκολογική φροντίδα». «Κάτι τέτοιο», συνέχισε ο κ. Η. Αθανασιάδης, «θα μας έδινε μεγαλύτερη διεισδυτικότητα ώστε να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα καινοτόμα και σε κλινικές μελέτες. Χρειάζεται να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας. Όποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο να γνωρίζει πού να απευθυνθεί. Πρέπει να είναι σαφές τι ακριβώς κάνει ο ασθενής που έχει μια νέα διάγνωση και πώς θα μπορέσει να λάβει μία αξιόπιστη και οργανωμένη φροντίδα».
«Σε μία εποχή όπου η πρόοδος στην ογκολογία είναι πραγματική και μεγάλη και οι καινοτόμες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, τα ηθικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από το να στερήσουμε την πρόσβαση στη θεραπεία είναι τεράστια. Ο ασθενής είναι ο αδύναμος κρίκος και είναι ο ρόλος και η ευθύνη του ιατρού, αλλά και του συνόλου να τον φροντίσει και να τον βοηθήσει», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Η. Αθανασιάδης.
O Ηλίας Αθανασιάδης μίλησε για το θέμα με τη δημοσιογράφο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Τάνια Μαντουβάλου.
104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ
21/4/19

Author Info

S k