Σκεπτόμενοι διαφορετικά 2

Η δυναμική σχέση συνεργασίας και ευθύνης μεταξύ Επιστήμης και Πολιτικής

Η καθημερινή τριβή με την απειλή του καρκίνου και η συμμετοχή στις αγωνίες των ανθρώπων μάς έχουν προσφέρει πλούσιες εμπειρίες, σε βάθος κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής και αφορμές για προβληματισμό. Η ογκολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος που εξελίσσεται διαρκώς. Η ορμητική διαδρομή της και οι αλλαγές που φέρνει ενισχύουν την πίστη ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αν επενδύσεις ενέργεια και χρόνο.

Μέσα από τις νεότερες θεραπείες μοριακής στόχευσης και την ανοσοθεραπεία αναδεικνύονται συνεχώς νέες προοπτικές. Ασθένειες που θεωρούνταν καταστροφικές για την ανθρωπότητα δεν προκαλούν πλέον τον ίδιο φόβο και αντιμετωπίζονται, κάτι που αρχικά φαινόταν αδύνατο. Ταυτόχρονα, προκύπτουν νέες επιδημιολογικές απειλές. Η πρόκληση να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τους αναδυόμενους κινδύνους αποτελεί επιπλέον κίνητρο απαιτεί καθαρότητα σκέψης. Αυτό το δυναμικό πλαίσιο της ογκολογίας είναι ένα δώρο για όσους την ασκούν συνειδητά και αφοσιωμένα. Η ανάγκη επικοινωνίας με άλλους επιστημονικούς χώρους και ακόμα περισσότερο με την κοινωνία, η επιθυμία να γίνουν κατανοητοί οι προβληματισμοί, καθώς και η πρόοδος και οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ιατρικής, οδήγησαν σε αυτό το βιβλίο. 

Η πανδημία της COVID αποτελεί την τρέχουσα απειλή και αναδεικνύει τα ασαφή όρια και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε μεταξύ επιστήμης και πολιτικής. Εκλεκτοί συνεργάτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να εκθέσουμε τις σκέψεις μας και να ενώσουμε τους προβληματισμούς μας αναφορικά με το ζήτημα των σχέσεων, συνδέσεων και συγκρούσεων επιστήμης και πολιτικής. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό συνεκτικό βιβλίο, συνέχεια της σειράς «Σκεπτόμενοι διαφορετικά».

Ο καθηγητής και πολιτικός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ορίζει τις έννοιες «επιστήμη» και «πολιτική» και γράφει για το κοινό πεδίο δοκιμασίας, στο οποίο συγχέονται και οριοθετούνται οι εκατέρωθεν ρόλοι υπό συνθήκες κρίσης.

Ο πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας εστιάζει στον ρόλο του πανεπιστημίου και επισημαίνει την ανάγκη διασφάλισης της αυτονομίας και ελευθερίας ως προϋπόθεση για την υγιή και παραγωγική σχέση μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός κ. Δημήτρης Κούρκουλας γράφει για την άρρηκτη σχέση δημόσιας υγείας και διεθνούς συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος αναλύει τις σχέσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας με την πολιτική και εξηγεί πως μαζί μπορεί να οδηγήσουν στην κατάκτηση της αριστοτέλειας ευδαιμονίας.

O ογκολόγος παθολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας υποστηρίζει ότι η σπουδαία επιστήμη δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στη λογική του κλειστού κουτιού της συστηματικής επιστημονικής αναζήτησης της αλήθειας, αντίθετα απαιτεί από εμάς μεγαλύτερη ενασχόληση με την κοινωνία και τα ανοιχτά προβλήματά της.

Η ογκολόγος-παθολόγος Μαντώ Νικολαΐδη εντοπίζει τον κοινό τόπο μεταξύ πολιτικών και επιστημόνων στην προσφορά στον πολίτη με αίσθημα ευθύνης αλλά και με ενσυναίσθηση, και σχολιάζει το τρίπτυχο επιστήμη-πολιτική-πολίτης.

Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, με έναυσμα το έργο του Θουκυδίδη, γράφει για το σημείο όπου συναντιέται η ιατρική, η τέχνη και η πολιτική.

Τέλος, στο δικό μου κείμενο στη συλλογή «Σκεπτόμενοι διαφορετικά» επιχειρώ να προσεγγίσω τον τρόπο με τον οποίο η προσφορά της ιατρικής φροντίδας και η διάχυση της ελπίδας αλλάζουν την κοινωνία και παραθέτω τα στοιχεία που υποστηρίζουν την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των επιστημόνων.

Οι προβληματισμοί που περιλαμβάνονται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σκεπτόμενοι διαφορετικά» παρουσιάζουν με σαφήνεια και διαύγεια τη δυναμική σχέση μεταξύ της μαχόμενης πολιτικής και της διαρκώς εξελισσόμενης επιστήμης. Από όλες τις αναλύσεις προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο ορθολογισμός αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, ενώ ο λαϊκισμός φαίνεται ότι απειλεί και δηλητηριάζει τόσο την πολιτική, όσο και την επιστήμη. Τα συμπεράσματα, βέβαια, ανήκουν στους αναγνώστες. Η πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε τις επαναστατικές αλλαγές και τη δυναμική της επιστήμης μέσα από τις σελίδες ενός δεύτερου τόμου του «Σκεπτόμενοι διαφορετικά» εμπλουτίστηκε από τη δύναμη και την καθαρότητα σκέψης των προσκεκλημένων μας, που συνέβαλαν με τα κείμενα και τις ιδέες τους.

Διαθέτοντας πλέον και την εμπειρία της περιόδου της πανδημίας, αναρωτιόμαστε πόσο άντεξε και πόσο επίκαιρος παραμένει ο αρχικός προβληματισμός μας. Στην εξέλιξη της ογκολογίας αναθεωρήσαμε πολλά σε σχέση με τα πρώτα ογκολογικά χρόνια. Αναλύουμε το γονιδίωμα του καρκίνου και αναζητούμε μοριακούς στόχους και γονιδιακές υπογραφές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του καρκίνου, αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας και υιοθετούμε νέες στρατηγικές. Η ανοσοθεραπεία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αλλάζοντας ριζικά την ογκολογία, και τώρα προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε σε ευρύτερη κλίμακα. Οι αποφάσεις μας εξατομικεύονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη κάθε ξεχωριστού περιστατικού. Επιμένουμε στην απόφασή μας να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά και να σεβόμαστε απόλυτα τις προσωπικές επιλογές ζωής κάθε ασθενούς μας. Σκεπτόμαστε διαφορετικά!

Μεταφέρουμε τις καινοτόμες ιδέες και τις προοπτικές τους στους ανθρώπους μας και επιλέγουμε σταθερά να τοποθετούμε την ιατρική μέσα στην κοινωνία, έχοντας ως πρώτο μέλημα τις ανάγκες της. Η έκδοση αυτή απέκτησε αξία και πλούτισε από τις συμβολές των εξαιρετικών συνεργατών μας. Πιστεύουμε ότι θα μας ακολουθήσετε, σκεπτόμενοι διαφορετικά μαζί μας! Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε.

 

ΗΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ογκολόγος – Παθολόγος

 

Σκεπτόμενοι διαφορετικά 2

Εκδόσεις Ευρασία

Author Info

S k