Στο πλαίσιο της κλινικής ογκολογίας υπάρχουν τρεις βασικοί κλάδοι – ειδικότητες: ο ογκολόγος-παθολόγος, ο χειρουργός-ογκολόγος και ο ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος.

Οι τρεις αυτές διαφορετικές ειδικότητες συνεργάζονται συνήθως για τη θεραπεία του ασθενούς.

  • Ο ογκολόγος-παθολόγοςεξειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου με χημειοθεραπεία ή άλλη φαρμακευτική προσέγγιση
  • Ο χειρουργός-ογκολόγοςεξειδικεύεται στις χειρουργικές πτυχές του καρκίνου, όπως η βιοψία (χειρουργική απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του ιστού για περαιτέρω εξέταση σε μικροσκόπιο) και η χειρουργική απομάκρυνση του καρκίνου, του ιστού που τον περιβάλλει και σε ορισμένες περιπτώσεις των γειτονικών λεμφαδένων.
  • Ο ακτινολόγος-ογκολόγοςεξειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου μέσω ακτινοθεραπείας (χρήση ακτινών Χ, ηλεκτρονίων, πρωτονίων, για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων).

Στις υποειδικότητες των ογκολόγων συγκαταλέγονται επίσης:

  • Ο γυναικολόγος– ογκολόγος που επικεντρώνεται στη φροντίδα γυναικών ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο, όπως καρκίνο της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας.
  • Ο παιδίατρος – ογκολόγοςπου εξειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών με καρκίνο, στην οποία ειδικότητα εμπεριέχονται και οι τρεις κλάδοι ογκολογίας, παθολόγος, χειρουργός, ογκολόγος.

Στη φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο εμπλέκονται πολλές ειδικότητες –παθολογοανατόμοι, απεικονιστές, πυρηνικοί γιατροί, ακόμη και οδοντίατροι- και είναι σημαντικό να δημιουργηθεί, το νωρίτερο δυνατό, μια ομοιογενής ομάδα, (ογκολογικό συμβούλιο) η οποία θα συνεργάζεται με στόχο τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς. Αν αναλάβει ο ίδιος ο ασθενής να επικοινωνεί ξεχωριστά με κάθε γιατρό, θα έχει περιττή απώλεια ενέργειας και χρόνου, γι’ αυτό και ο ογκολόγος – παθολόγος οφείλει να τον προστατεύσει, εξασφαλίζοντας την αρμονική και αποδοτική λειτουργία της ομάδος σε όλα τα στάδια. Ο ασθενής, από την πλευρά του, καλό είναι να επιλέξει έναν ογκολόγο-παθολόγο ο οποίος θα είναι επαρκώς καταρτισμένος και ενήμερος για τις διαρκείς εξελίξεις στον τομέα του καρκίνου και ο οποίος θα του εμπνέει εμπιστοσύνη ώστε να μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά μαζί του.