Διατροφή και Καρκίνος

«Άσε την τροφή να είναι το φάρμακό σου κι άσε το φάρμακο να είναι η τροφή σου»

Πόσο συχνά ακούμε αυτήν τη φράση; Kαι ακόμα περισσότερο, πόσο συχνά την εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας; Yπήρχε λόγος που ο Ιπποκράτης έκανε μια τόσο σημαντική δήλωση.  Έβλεπε τη σχέση μεταξύ της τροφής και της ασθένειας.  Σήμερα που μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά, μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε ότι όσον αφορά στον καρκίνο, η διατροφή ευθύνεται για περίπου το 30% των περιπτώσεων.  Μπορούμε ακόμα και τώρα να συζητάμε τη διαδικασία παθογένεσης όπου η διατροφή παίζει τον ρόλο της.  Μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε και για τη γενετική και πώς η τροφή επηρεάζει τα γονίδιά μας.

Η τροφή είναι πληροφορία για κάθε ένα κύτταρο του σώματός μας, γι αυτό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφορία.  Είναι η βάση της υγείας.  Η τροφή ως φάρμακο δεν δρα τόσο γρήγορα.  Η προστατευτική επίδραση της τροφής δρα μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.  Δεν είναι παυσίπονο που το παίρνεις και μετά από 20 λεπτά εξαφανίζεται ο πόνος.  Όχι, η τροφή επηρεάζει την υγεία μακροπρόθεσμα… δρώντας κάθε μέρα σε κάθε κύτταρο του σώματός μας σε περίοδο ωρών, ημερών και ετών.

Ευτυχώς, ζούμε σε μία χώρα όπου η ιδανική διατροφή είναι εύκολο να επιτευχθεί.  Η «γνήσια» Μεσογειακή διατροφή – αυτή που βασίζεται σε μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές (ΌΧΙ, το κομμάτι της ντομάτας που βρίσκεται στο σουβλάκι δεν «μετράει» ΑΛΛΑ το πιάτο φακές της γιαγιάς είναι σημαντικό)-έχει αποδειχτεί με πολλούς τρόπους ότι παρέχει προστασία κατά της ασθένειας.  Ποιας ασθένειας; Σχεδόν κάθε ασθένειας.

Οι πολύπλοκες δράσεις μεταξύ των φυτοχημικών, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών οξέων και άλλων συστατικών των μη επεξεργασμένων φυτικών τροφών, δρουν συνεργατικά για να μας προστατέψουν σε ό,τι αφορά τα εξής:

  • Φλεγμονές (προστασία εναντίον της εξέλιξης του καρκίνου)
  • Βελτίωση της ευαισθησίας των υποδοχέων ινσουλίνης (μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη)
  • Αντίσταση στην οξείδωση (προστασία κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων)
  • Προστατεύουν τα γονίδιά μας (ένα φλυτζάνι φρούτων του δάσους θα ενεργοποιήσει περισσότερα από 200 γονίδια που λειτουργούν ως αψίδα προστασίας κατά του καρκίνου). Γι’ αυτό να τρως το φρούτο σου!
  • Βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Στοχεύουν στα βλαστοκύτταρα (η σουλφαραφάνη, ενεργό συστατικό στο μπρόκολο, στοχεύει στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού)
  • Μειώνει την πίεση του αίματος (το σέλινο και ο λιναρόσπορος κάνουν πολύ καλή δουλειά σ’ αυτό)
  • Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  • Και αυξάνουν τα τελομερή μας (προστασία του DNA)

Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, δεν υπάρχει συμπλήρωμα διατροφής ή βιταμινών που μπορεί να υποκαταστήσει μία καλή διατροφή.

Με δεδομένο ότι η εξέλιξη του καρκίνου είναι μία παρατεταμένη διαδικασία – μπορεί να πάρει δεκαετίες να αναπτυχθεί, χρειαζόμαστε προστατευτικούς παράγοντες, που θα μπορούμε να πάρουμε για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της διατροφής μας.  Η Μεσογειακή δίαιτα είναι γεμάτη από αυτούς τους προστατευτικούς φυτοχημικούς παράγοντες.  Η υγεία μας είναι στα χέρια μας κατά μεγάλο μέρος.  Η ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ.  Γι’ αυτό να ξέρετε ότι κάθε μπουκιά μετράει.

«η τροφή που τρώτε μπορεί να είναι είτε η πιο ασφαλής και η πιο παντοδύναμη μορφή φαρμάκου ή η πιο αργή μορφή δηλητηρίου»

«η τροφή που τρώτε μπορεί να είναι είτε η πιο ασφαλής και η πιο παντοδύναμη μορφή φαρμάκου ή η πιο αργή μορφή δηλητηρίου»

Ann Wigmore

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κλινικός Βιολόγος

 

Η Φωτεινή-Τίνα Κωνσταντίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Φοίτησε στο τμήμα Βιολογίας του University of Guelph στο Τορόντο του Καναδά όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1998.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Canadian College of Naturopathic Medicine όπου και έλαβε τον τίτλο του Doctor of Naturopathic Medicine το 2003. Πραγματοποίησε ένα μέρος της ειδικότητάς της στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη.

Από το 2003 ως το 2014 εργάσθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πολυϊατρείο (Springdale Medical) στο Brampton του Καναδά ως οικογενειακός ιατρός, βοηθώντας ασθενείς με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας όπως αυτοάνοσα νοσήματα (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, ρευματοειδής αρθρίτιδα), Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), πολλαπλή σκλήρυνση, έκζεμα και άλλες κοινές παθήσεις.

Από το Σεπτέμβριο του 2005 ως τον Οκτώβριο του 2006 συμμετείχε σε έρευνα σχετικά με τις  Λειτουργικές Διαταραχές του Εντέρου στο St. Joseph’s Hospital στο Χάμιλτον του Καναδά.

Ταυτόχρονα, ήταν για ένα έτος (Οκτώβριος 2007-Οκτώβριος 2008) επιβλέπων ιατρός στην πανεπιστημιακή κλινική LAMP Satellite Clinic του Canadian College of Naturopathic Medicine όπου είχε την επίβλεψη και διδασκαλία τεταρτοετών φοιτητών για την διασφάλιση της σωστής διάγνωσης και προτεινόμενης θεραπείας.

Από το 2006 ως το 2011 εκπαιδεύθηκε στην Φυσικοπαθητική Ογκολογία (Naturopathic Oncology) στο πρόγραμμα fellowship του American Board of Naturopathic Oncology από όπου και έλαβε τον τίτλο Fellow to the American Board of Naturopathic Oncology to 2011.  Είναι μία από τους 16 ειδικευμένους στην ογκολογία φυσικοπαθητικούς ιατρούς σε όλον τον Καναδά.

Από το 2015 διαμένει και εργάζεται στην Αθήνα ως Κλινικός Βιολόγος βοηθώντας ασθενείς με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας (και ιδιαίτερα ογκολογικούς ασθενείς). Προσαρμόζοντας το διατροφικό σχήμα, την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και αλλάζοντας τον τρόπο ζωής παράλληλα με την συμβατική θεραπεία, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ο  πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται με άμεση και στενή συνεργασία με τον ασθενή, τον ογκολόγο, και όλους τους επαγγελματίες υγείας ώστε να υπάρχει διαρκής και ολοκληρωμένη υποστήριξη στον ασθενή.

Ομιλεί άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.