Από το 1971, όπου καθορίστηκε με νόμο από τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου η εθνική προσπάθεια των ΗΠΑ κατά του καρκίνου, με τη θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο και με τη συμμετοχή άλλων κρατών, έχει επιτευχθεί θεαματική βελτίωση και στην κατανόηση της νόσου αλλά και στη σημαντική πρόοδο σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψή της.
Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από τον καρκίνο. Σήμερα, οι δύο από τους τρεις ασθενείς με καρκίνο ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, ενώ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν σχεδόν 12 εκατομμύρια επιζώντες του καρκίνου.
Σημαντικοί σταθμοί στην αντιμετώπιση της νόσου:
Στοχεύουσες θεραπείες. Έχουν αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικές θεραπείες με εξειδικευμένη δράση και λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με κυτταροστατικά φάρμακα που στοχεύουν αδιακρίτως εναντίον και των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων.
Έγκριση φαρμάκων. Υπάρχουν περισσότερα από 170 φάρμακα που ενδείκνυνται για τον καρκίνο, τα περισσότερα εγκεκριμένα την τελευταία δεκαετία.
Πρόοδοι στη χειρουργική αντιμετώπιση. Σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο είναι πιο ακριβείς ενώ εμφανίζουν λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με το παρελθόν.
Ακτινοθεραπεία. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει την ακτινοβολία να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή (τύπος, μέγεθος και ακριβές σημείο του όγκου), βελτιώνοντας την επιβίωση και μειώνοντας τον κίνδυνο από σοβαρές παρενέργειες, όπως η καρδιακή βλάβη ή η πνευμονική ίνωση (ουλές στον πνεύμονα).
Ανοσοθεραπεία (να προστεθεί από την Ομάδα)
Διεπιστημονική αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο λαμβάνουν συνδυασμό θεραπευτικών επιλογών που περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή και στοχευμένη θεραπεία, με θετικό αποτέλεσμα στην επιμήκυνση της επιβίωσης και στην καλύτερη δυνατή θεραπεία.
Διαχείριση των παρενεργειών. Υπάρχουν πλέον πολύ καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση της ναυτίας, του πόνου και άλλων ανεπιθύμητων παρενεργειών, οι οποίοι επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.
Στατιστικά στοιχεία (με INFOGRAPH) αυτό θα εμπλουτιστεί και με άλλα στοιχεία από την Ομάδα με στόχο να γίνει Infograph
(Για παράδειγμα):
- Η πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατική δεδομένου ότι για ορισμένες μορφές της νόσου, όπως για τον καρκίνο του μαστού, των όρχεων και κάποιους τύπους παιδικών καρκίνων η επιβίωση άνω των πέντε ετών αγγίζει το 90%.
- Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εκτιμάται πως έως το 2030 ο αριθμός των νέων περιστατικών θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως
- Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν σχεδόν 12 εκατομμύρια επιζώντες του καρκίνου.