3ο Διεθνές Συνέδριο Economist Impact – Greece’s agenda to combat cancer

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την εξέλιξη του καρκίνου ως την σημαντικότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό της και χρηματοδοτεί με 4  δισεκατομμύρια ευρώ τον αγώνα κατά του καρκίνου, μέσω του Europe Beating Cancer Plan με έμφαση στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση.

Το πρόγραμμα για ευρύτερη εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου επιδιώκει την ευρύτερη, κατά το δυνατόν, εφαρμογή του screening στους συχνότερους καρκίνους. Υιοθετεί πρόγραμμα μαζικού ετήσιου ελέγχου με μαστογραφία σε ηλικίες 45 έως 74 ετών για τον καρκίνο του μαστού. Υιοθετεί τον μαζικό έλεγχο γυναικών 30 έως 65 ετών με HPV DNA ή RNA testing ανά 5 έτη για τις ηλικίες 30 έως 65 ετών. Η Ευρώπη συντάσσεται  με την εκστρατεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς και υιοθετεί μαζικό HPV testing και HPV εμβολιασμό, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας από την υφήλιο μέχρι το 2030. Ως προς τον καρκίνο παχέος εντέρου, ο στόχος είναι μαζικός έλεγχος των ηλικιών 50 έως 74 με ανοσοιστοχημικό έλεγχο κοπράνων αρχικά, που ακολουθείται από ολική κολονοσκόπηση σε ασθενείς με ανιχνεύσιμο αίμα στα κόπρανα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και άλλοι στόχοι. Εφαρμόζεται  ο έλεγχος με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος σε  ενεργούς  χρόνιους καπνιστές  καθώς και σε πρώην καπνιστές. Επίσης, έλεγχος PSA ορού ακολουθούμενος από πολυπαραμετρική MRI προστάτου σε άνδρες μέχρι την ηλικία των 70 για πρώιμη διάγνωση καρκίνου του προστάτου. Τέλος η εξάλειψη του Helicobacter Pylori σε φορείς που ανιχνεύονται σε έλεγχο screening για πληθυσμούς με υψηλή επίπτωση καρκίνου του στομάχου.

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Economist Impact, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ με τον τίτλο: Η Ατζέντα της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου (Greece’s agenda to combat cancer) παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες και οι στόχοι. Τονίστηκε η ανάγκη κινητοποίησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και υποστηρίχθηκε απόλυτα η ανάγκη να τεθεί η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση  ως πρώτη προτεραιότητα.

«Η πρόληψη του καρκίνου είναι μία κουλτούρα που πρέπει να καλλιεργείται» δήλωσε ο Ηλίας Αθανασιάδης, ογκολόγος – παθολόγος, διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Μητέρα», στην παρουσίαση του, στο Συνέδριο Economist Impact.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:

Ο Ηλίας Αθανασιάδης μίλησε στο Economist και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τις προοπτικές, τα επιτεύγματα και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μίας κουλτούρας πρόληψης.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:

Το συνέδριο διοργανώθηκε στις 7 Μαρτίου 2023, στην Αθήνα.

Author Info

S k