Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ολοκληρώθηκε η 4η Επιστημονική Διημερίδα MDcON 2016 (4 – 5 Νοεμβρίου 2016)
Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας, ολοκληρώθηκε η 4η Επιστημονική Διημερίδα MDcON 2016 που, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε βήμα για ανταλλαγή απόψεων και παραγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων με θέμα την πολυπαραγονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων στη θεραπεία του καρκίνου. Κεντρικά θέματα του Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ογκολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ και η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας, αποτέλεσαν οι σημαντικές εξελίξεις στην Ογκολογία που στηρίζουν την αισιοδοξία για αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα ο “Αντικαπνιστικός νόμος. Το αποτυχημένο Ελληνικό πείραμα” ενώ σχολιάζοντας τις πιο βασικές ομιλίες του Συνεδρίου, ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, Ηλίας Αθανασιάδης, επεσήμανε τα εξής:
«Η Ογκολογία ζει μια συνταρακτική εποχή με εντυπωσιακές εξελίξεις στα τελευταία χρόνια που δημιουργούν υψηλές προσδοκίες. Το συνέδριο MDcON που διοργανώνουμε, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να μεταφέρει το μήνυμα της νέας εποχής», συμπληρώνοντας ότι οι βασικές επιστήμες της Βιολογίας και οι δυνατότητες που έδωσε η αναπτυσσόμενη τεχνολογία στην ανάλυση του γονιδιώματος και την ανίχνευση μοριακών στόχων, δημιούργησε εξαιρετικές δυνατότητες για την κατανοήση των βιολογικών φαινομένων και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης δήλωσε επίσης ότι σήμερα, μαζί με την χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία, στέκουν δύο ισχυροί πυλώνες που υπόσχονται να αλλάξουν την εικόνα του καρκίνου και το κόστος του σε απώλειες ζωής. Οι βιολογικές θεραπείες μοριακής στόχευσης και η ανοσοθεραπεία έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα που τις καθιστούν καθιερωμένες θεραπείες για κάποιες ενδείξεις και δημιουργούν μια δυναμική για επέκταση σε άλλες, ώστε η εικόνα της θεραπείας του καρκίνου και η ζωή των ασθενών να αλλάξει ριζικά.
Iσχυρό σημείο του συνεδρίου υπήρξε η υψηλή εκπροσώπηση Ελλήνων και ξένων ομιλητών, με σημαντική παρουσία τον Philip Agop Philip, καθηγητή Ογκολογίας από το Wayne State University School of Medicine, στο Karmanos Center των ΗΠΑ, με μακρά διαδρομή στην κλινική έρευνα του καρκίνου του παγκρέατος. Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ο Suayib Yalcin, καθηγητής Ογκολογίας από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hacettepe της Άγκυρας, πρωτοπόρος της ανάπτυξης της Ογκολογίας στην Τουρκία. Για δεύτερη φορά συμμετείχε ο καθηγητής Ογκολογίας, Benjamin Corn, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποιος έχει αναπτύξει το “Project of Hope” που ανέδειξε την ελπίδα. ως κεντρικό σημείο στη φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς. Τέλος, στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας,a σημαντική προσωπικότητα στο πεδίο του καρκίνου παχέος εντέρου με ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών θεραπείας και ιδιαίτερα πρωτοποριακό έργο στον τομέα της Γηριατρικής Ογκολογίας.