MDcON 2021 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το συνέδριο MDcON πραγματοποιήθηκε για 9η χρονιά, την 29η και 30η Οκτωβρίου 2021 στην Αθήνα. Το συνέδριο αυτό έχει ως χαρακτηριστικό του την συμμετοχή ιατρών από όλες τις ειδικότητες της Ογκολογίας, καθώς και την δημιουργία επικοινωνίας και συνεργασίας με συναφείς ειδικότητες.

Έτσι και για τη φετινή χρονιά, εντυπωσίασε ο πλούτος των εξελίξεων στην Βασική και Κλινική έρευνα, με αποτέλεσμα οι κατευθυντήριες γραμμές  και οι στρατηγικές μας να μεταβάλλονται και οι προτεραιότητες στις επιλογές θεραπείας να αποτελούν θέμα συζήτησης.

Το υψηλό επίπεδο των διαλέξεων και συζητήσεων εξασφαλίστηκε με την παρουσία υψηλού επιπέδου ομιλητών από όλη την Ελλάδα και από τον διεθνή χώρο. Ξεχωρίσαμε κάποιες ενότητες που παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον και ανέδειξαν σημαντικές εξελίξεις.

Στη Γυναικολογική Ογκολογία παρουσιάστηκε η σημασία της γονιδιακής ανάλυσης τόσο του καρκίνου, όσον και του κληρονομουμένου γονιδιώματος της ασθενούς. Η αδύνατη πλευρά  του καρκινικού κυττάρου εντοπίζεται πλέον στην αδυναμία διορθώσεως των βλαβών του DNA με ομόλογο ανασυνδυασμό (Homologous Repair Deficiency, HRD). Η φαρμακευτική στόχευση με τους αναστολείς της PARP έχει βελτιώσει τον έλεγχο της νόσου και την επιβίωση σε γυναίκες με ορώδες καρκίνωμα της ωοθήκης προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε όλες τις γραμμές θεραπείας. Στον καρκίνο του ενδομητρίου τονίστηκε η βελτιωμένη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου με βάση το μοριακό προφίλ του και επακόλουθα οι εξατομικευμένες θεραπευτικές αποφάσεις που αναμένεται να ανεβάσουν υψηλά το επίπεδο ακριβείας της θεραπείας με στόχο την Ιατρική Ακριβείας.

Στον καρκίνο του μαστού είχαμε απρόσμενα υψηλή παραγωγή νέων θεραπειών που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Η σειρά των κλινικών μελετών σε φάρμακα που καθοδηγούν την χημειοθεραπεία για στοχευμένη δράση όπου ευρίσκεται και ο επιθυμητός στόχος δημιούργησε την ομάδα φαρμάκων με το όνομα Antibody Drug Conjugates (ADCs) που έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα στοχευμένης θεραπείας σε πολλές ενδείξεις. Ειδικά το trastuzumab deruxtecan έχει εντυπωσιάσει με τις κλινικές μελέτες σε her 2(+) μεταστατικό καρκίνωμα μαστού και φαίνεται ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυνατότητες θεραπείας σε πρωιμότερες γραμμές, ακόμη και σε γυναίκες με εγκεφαλικές μεταστάσεις. Την ενότητα του καρκίνου μαστού έκλεισε η ομιλία του διακεκριμένου χειρουργού μαστού Dr. Eleftherios Mamounas, Professor  of Surgery, University of Central Florida, College of Medicine, με θέμα την εξατομικευμένη εισαγωγική θεραπεία στον καρκίνο μαστού.

Στους καρκίνους του ουρογεννητικού η πρόοδος στην ανοσοθεραπεία και στη μοριακή στόχευση έχει δημιουργήσει νέες ενδείξεις και νέες θεραπείες τις οποίες υπογράμμισε με τη συμμετοχή του ο Καθηγητής Ογκολογίας στο University of Washington, Seattle, Dr.  Petros Grivas, σημειώνοντας τη μεγάλη πρόοδο στον ουροθηλιακό καρκίνο με τη διαδοχική χορήγηση χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας με Avelumab στα πλαίσια της μελέτης Javelin που έχει διαμορφώσει νέα στρατηγική στην πρώτη γραμμή θεραπείας.

Στους καρκίνους του πεπτικού οι εντυπωσιακές αλλαγές καταγράφονται στους καρκίνους οισοφάγου και στομάχου, όπου η ανοσοθεραπεία τοποθετείται όχι μόνο στις πρώτες γραμμές θεραπείας της μεταστατικής νόσου, αλλά και στην τοπικοπεριοχική νόσο με στόχο την ίαση. Ο Καθηγητής του Royal Free Hospital, London, UK, Christos Toumpanakis, Chair of the Advisory Board of European NET Society, τόνισε την αξία του Ογκολογικού Συμβουλίου πολλών ειδικοτήτων (MDT Multidisciplinary Tumor Board), όπως και την ανάγκη να καθορίζεται ήδη από τη διάγνωση η θεραπευτική στρατηγική από ομάδα ειδικών σε υψηλό επίπεδο εμπειρίας και ικανότητος. Ο Χειρουργός Ογκολόγος Dr. Dimitrios Tzanis, Consultant Surgeon, Department of Surgical Oncology Institute Curie, Paris, France, τόνισε την ανάγκη στενής σύνδεσης της συστηματικής με τη χειρουργική θεραπεία σε μεταστατικούς στρωματικούς όγκους του πεπτικού (GIST).

Στην ενότητα για τη Βιολογία του καρκίνου τονίστηκε η συνεχιζόμενη και ώριμη πρόοδος των αποτελεσμάτων της μοριακής στόχευσης και της ανοσοθεραπείας με βάση την εκτεταμένη ανάλυση του γονιδιώματος προς εξατομικευμένο σχεδιασμό  της θεραπείας κάθε ασθενούς αφού στο πλαίσιο αυτό κάθε ασθενής έχει τον δικό του καρκίνο.

Τέλος, συνεχίζοντας με έμφαση την πολιτική μας για συνειδητή εξωστρέφεια και επικοινωνία, σχεδιάσαμε τρείς ενότητες ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Η υποδοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα θέματα  ήσαν:

  • Οι απειλές από την καταστροφή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η υπερθέρμανση του πλανήτη, σαν υγειονομική απειλή
  • Η Μεσογειακή διατροφή και οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής στην μάχη κατά του καρκίνου
  • Η θεραπευτική και επουλωτική αξία της Τέχνης

Τα θέματα αυτά εντάσσονται στην πρωτοβουλία μας για “Εξωστρέφεια στην Ογκολογία” που θα συνεχιστεί με την έκδοση στο πλαίσιο του συνεδρίου, του δεύτερου βιβλίου της σειράς “Σκεπτόμενοι διαφορετικά”.

Η θερμή σας ανταπόκριση και η προσφορά ενέργειας έχει δυναμώσει το συνέδριο και το έχει αναδείξει σε θεσμό. Η προετοιμασία για τη δέκατη χρονιά του MDCON  2022 έχει ξεκινήσει.

 

Multidisciplinary Care Discussions in Oncology

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Αθανασιάδης Ηλίας

Αντιπρόεδροι: Νικολαΐδη Αδαμαντία, Πισταμαλτζιάν Νικόλαος, Φαλιάκου Ελένη

Μέλη:

Μπουκοβίνας Ιωάννης

Παπαϊωάννου Δημήτριος

Σιούλας Βασίλειος

Στάμου Κωνσταντίνος

Τζίμας Γεώργιος

Τσιώτος Γρηγόριος

Author Info

S k